Fenlands Banff Recreation Centre

Mountain architecture meets world-class facility.

CLIENT Town of Banff
LOCATION Banff, AB
SIZE 9,000m2
COMPLETION 2011

The Town of Banff’s Recreation Centre fills a need for improved and additional recreational facilities as well as a desire to create a building that would highlight the Banff National Park surroundings. The project involved the demolition of the existing curling rink, the complete renovation of the 500 seat arena (including the ice slab), and construction of a second ice rink and new curling rink. 

The new recreation centre supports community use as well with meeting rooms, auxiliary change rooms and training spaces, and an upgraded concourse area designed for large public events. The site was completely redevelopment to create public pedestrian spaces that showcase the natural environment.

The building is pending LEED Silver certification. The building incorporates a number of mechanical, electrical, and building envelope inefficiencies as well as materials selected to meet stringent indoor air quality standards. Other sustainable features include use of recycled glulam beams from the demolished curling rink, use of natural materials such as local rundle stone and limestone in the landscape, and protection of riparian habitats by siting the building as far away as possible from existing creeks and careful control of storm water runoff, including bioswales.

Awards

2013
Athletic Business
Facility of Merit Award