Peter Lougheed Hall

Inspiring future generations of leaders. 

CLIENT University of Alberta
LOCATION Edmonton, AB
SIZE 7,274m2
COMPLETION 2017

The Peter Lougheed Hall is a distinct student residence intended to provide an intentional and enriching experience that fosters and supports students to put them on a developmental path towards leadership. The Hall provides a wide range of student oriented amenities to foster academic achievement and establish a sense of community. The City Room, main Dining Hall, and cohort spaces, play an integral role in connecting students with leaders from around the world to share knowledge and spur excellence.

GEC began working with the U of A on developing their vision after winning a design competition in July, 2013. The competition challenged us to create a building that captures “the spirit of Alberta and the West- past, present and future.”  Drawing from the project's spectacular site above the river, the community spaces will be physically, visually and figuratively an extension of Edmonton's river valley. 

The residence is organized around the central courtyard which has been designed to create a sense of community for the students who live in the residence as well as function as a neighbourhood amenity for students within East Campus Village. Student residences will be situated on floors above, arranged into forum clusters of 11 bedrooms, each with a community room and distinguished by private study areas with window seats to provide for contemplation and repose.