Village Square Leisure Centre

CLIENT City of Calgary
LOCATION Calgary, AB
COMPLETION 1983

GEC Architecture developed the program and architectural design for this recreation facility, receiving a design award from The Alberta Association of Architects upon its completion. The Village Square Leisure Centre is a multi-purpose facility providing recreational and social services to the surrounding suburban communities.

The building houses North America's first indoor wave pool and also houses a broad spectrum of other facilities catering to the local community needs.  Amenities include:

  • 2 - 185’ x 85’ community indoor ice rinks
  • gymnasium
  • health club
  • special needs and family change rooms
  • public library
  • an arts and crafts centre
  • day-care
  • children’s play room
  • community health clinic
  • cafeteria, and
  • a variety of social services

The concept of a 'shopping centre' of community services generated the building's design, with facilities informally arranged along two interconnected mall levels. From the mall, it is possible to view many of the activity areas, including the pool, the arenas, and the gymnasium. Given the variety of interior climates, GEC undertook extensive technical studies to resolve building envelope concerns.


Recognition

1983 - Alberta Association of Architects | Design Award for Significant Contribution to the Built Environment of Alberta