Peter Lougheed Hall

Client University of Alberta | Location Edmonton, AB | Size 7,274 m2 | Completion 2017

 

Inspiring leaders.

The Peter Lougheed Hall is a distinct student residence intended to provide an enriching experience that fosters and supports students on a developmental path towards leadership. The Hall provides a range of student-oriented amenities to foster academic achievement and establish a sense of community. The City Room, main Dining Hall, and cohort spaces play an integral role in connecting students with leaders from around the world to share knowledge and spur excellence.

GEC began working with the University of Alberta in developing their vision after winning a design competition in July 2013. The competition challenged us to create a building that captures “the spirit of Alberta and the West – past, present and future”. Drawing from the project's spectacular site above the river, the community spaces are physically, visually, and figuratively an extension of Edmonton's river valley. 

We organized the residence around the central courtyard, designing it to create a sense of community for the students who live in the residence as well as function as a neighbourhood amenity for students within East Campus Village. Student residences are situated on floors above, arranged into forum clusters of 11 bedrooms, each with a community room and distinguished by private study areas with window seats to provide for contemplation and repose.

 

RECOGNITION

2019 - 4 Green Globes

2018 - MASI Bronze Award | Institutional/Healthcare

2018 - AWMAC Award of Excellence | Outstanding GIS Project, Millwork over $250K

2017 - Award of Merit | Urban Architecture Category

 

NEWS

2019.02 - Peter Lougheed Hall Certified with 4 Green Globes!

2018.10 - 2018 MASI Awards

2018.08 - U of A PLH Won the AWMAC Award of Excellence!

2017.07 - Peter Lougheed Hall Wins At The 2017 Edmonton Urban Design Awards

2017.06 - University of Alberta's Peter Lougheed Hall Completed!

2017.03 - University of Alberta’s East Campus Is Taking Shape with New Residences